Bryllup

For at blive viet i Hjerting Kirke skal man bo i sognet eller på anden måde have tilknytning til kirken.

Når tidspunktet for brylluppet er aftalt med kirkekontoret (Hjerting Byvej 13, tlf. 75 11 51 44), skal man på www.borger.dk ansøge om vielse - ægteskabserklæring. I får herefter tilsendt en 'prøvelsesattest', som I skal aflevere på kirkekontoret. Prøvelsesattesten må ikke være mere end  4 måneder gammel ved vielsen.
Ønsker en af jer eller I begge navneændring i forbindelse med vielsen, skal dette også anmeldes på www.borger.dk.

På lørdage afholder vi som regel bryllupper på følgende klokkeslet: 13,00 - 14,30 - 16,00.

Senere bliver brudeparret kontaktet af præsten angående en samtale inden brylluppet.

Klik her, hvis I ønsker at se Vielsesritualet. Hvis I vil se på salmer, kan I gå ind på http://www.dendanskesalmebogonline.dk/, hvor I også kan høre melodier og se på forslag til, hvilke salmer I kan vælge.

Prøvelsesattesten samt brudeparrets attester afleveres til kirkekontoret ca. 14 dage før brylluppet.

Navn og adresse på to bryllupsvidner afleveres til præsten eller på kordegnekontoret.

Praktiske oplysninger:

Må man fotografere i kirken?
Man må gerne fotografere før vielsen og når bruden føres ind/brudeparret følges ind i kirken og når brudeparret går ud af kirken.
Under den kirkelige handling lader vi kameraerne hvile. Dette gælder også videokameraer. Dette sker for at opnå ro og koncentration om den højtidelige handling.
Efter brylluppet er man velkommen til at gå ind i kirken igen og må frit fotografere eller filme.
- Iøvrigt er det god skik at slukke for sin mobiltelefon, før man går ind i kirkerummet.

Udenfor kirken
Det er gammel skik at kaste ris efter brudeparret. Ris symboliserer frugtbarhed og hører derfor hjemme, når brudeparret bryder op ud på aftenen for at tage hjem og sørge for slægtens videreførelse! Så dels er det forkert brug af skikken at kaste ris, når man kommer ud af kirken - og dels ødelægger det kirkens pæne røde fliser. Så vent venligst med at kaste ris til det rigtige tidspunkt, som altså er efter festen.

I de senere år har vi et par gange set, at brudeparret og eventuelt følget drikker et glas champagne udenfor kirkedøren. Vi vil gerne frabede os dette - ikke fordi vi har noget imod champagne eller glade mennesker - tværtimod - men fordi vi faktisk befinder os på en kirkegård og ikke synes det er god skik at et helt selskab står og drikke vin på kirkegårdens område.

Pyntning
Hjerting kirke er antagelig den flotteste af Danmarks moderne kirker, lys og venlig. Kirkens alter er altid pyntet med friske blomster. Hvis man ønsker det, kan man sætte blomster i 24 små vaser på bænkene ind mod midtergangen. Desuden er man velkommen til at låne to vaser, hvis man ønsker særlige blomster på alteret. Vi frabeder os venligst ekstra udsmykning, dels fordi vi synes, at vores kirke er flot i sig selv, dels fordi vi har erfaringer for, at den ekstra pynt let kommer til at være i vejen.

Pyntningen skal altid aftales med kirketjeneren.

Er der flere vielser samme dag, kan I overveje om blomsterne skal blive stående. Nogle gange træffer brudeparrenes familie og venner aftale om at lade blomsterne stå fra det ene bryllup til det næste. Det er nemmere og billigere!

Sang og musik

I forbindelse med samtalen med præsten skal I vælge salmer. Normalt synger vi tre eller fire salmer ved et bryllup. Salmerne vælges fra Den danske Salmebog - og I er velkomne til at låne en salmebog i kirken, hvis I vil forberede jer. I kan også gå ind på http://www.dendanskesalmebogonline.dk/, hvor der er forslag og mulighed for at høre melodier til.

Præsterne vil gerne hjælpe jer med at finde frem til passende salmer. Vi vil normalt ikke godtage sange udenfor salmebogen - for hvor går grænsen for, hvad man så kan synge i kirkerummet? Har I en favoritsang udenfor salmebogen er der jo rig mulighed for at synge ved festen bagefter! De samme kriterier gælder iøvrigt også for eventuelle soloindslag.